Hoe de kleur van voedsel onze gezondheid beïnvloedt: Doordat kleuren healing een zeer belangrijk onderdeel was in de oude Indiase geneeskunde trachten veel Indiërs nog steeds hun voedsel te bereiden op de aloude methode. Voor de bereidingen gebruiken ze steeds een palet aan kleuren die niet alleen visueel aantrekkelijk is maar ook de gezondheid bevorderd.
Kleur in het voedsel: Voedsel met een mooie kleur spreekt ons heel erg aan, terwijl een doffe onnatuurlijke kleur ons tegenstaat. Daardoor zijn we alsmaar geneigd om steeds maar weer dezelfde voedingsstoffen op tafel te zetten en dit terwijl er zoveel variatie beschikbaar is die onze gezondheid ten goede komt. Voedsel zou de energie bevatten van kosmische stralen die overeenkomen met hun natuurlijke kleuren. Wanneer u steeds voedsel van hetzelfde kleur zou eten, kan dit een verkeerd effect op uw gezondheid hebben. Het is dus erg belangrijk om dagelijks kleurrijk voedsel te eten.
Rood voedsel: Verwarmt en stimuleert Bessen, appels, kidneybonen, vlees, tomaten en radijs. Als u te veel rood voedsel eet kan deze boosheid, irritatie en hyperactiviteit veroorzaken. Lichaam: nieren, blaas en spieren.
Oranje voedsel: Verstrekt, kalmeert en is eetlustbevorderend Mango, wortel, perzik, eigeel, pompoen, papaja en paprika. Het eten van oranje voedsel helpt tegen luchtvervuiling en de gevaarlijke ultraviolette stralen van de zon. Lichaam: Benen, maag en bloedsomloop.
Geel voedsel: Harmoniserend, laxerend en reinigend. Gele linzen, bonen, granen, bananen, ananas, maïs en citroenen. Geel voedsel eten werkt kalmerend en stimuleert het geluk en welzijn. Lichaam: Maag, lever en zenuwstelsel.
Groen voedsel: Kalmerend en rustgevend Witte druiven, okra, koriander, erwten, bonen, komkommer, mungbonen en melkproducten. Melk bevat de groene energie van zijn natuurlijke bron en dat is het gras. Lichaam: Oren, armen, spijsvertering en het hart.
Blauw voedsel: Antiseptisch, slaapverwekkend en kalmerend. Rozijnen, bramen, bosbessen, pruimen en paddenstoelen. Blauw voedsel bevordert de slaap en zorgt voor ontspannen nachtrust zonder nachtmerries. Lichaam: Mond, keel en de luchtwegen.
Paars voedsel: Zet aan tot creativiteit en is antibacterieel. Aubergine, bieten, uien, kool en druiven. Het eten van paars voedsel is zeer sterk kalmerend want paars is verweven met rood en blauw wat het echt voedzaam maakt. Lichaam: Hoofdhuid, haar en hypofyse.
Kleuren fruit en de gezondheid Fruit: Het is er in allerlei kleuren. Maar wist je dat iedere kleur fruit weer iets goeds doet voor het lichaam? Het is daarom goed om te weten welke kleur fruit goed is voor lichaam en geest, en je keuze in fruit hierop af te stemmen.
Geel fruit: In geel fruit zit kalium. Kalium is een mineraal dat de bloeddruk regelt, maar ook de bloedsuikerspiegel. Bij een tekort aan kalium kunnen er diverse stoornissen aan de spieren of aan de zenuwen optreden. Denk hierbij aan hartritmestoornissen of spierzwakte. Vermoeidheid of misselijkheid is vaak een van de eerste symptomen van een tekort aan kalium. Kalium is dus terug te vinden in geel fruit. Hoewel we met de voeding voldoende kalium binnen krijgen, kan het soms nodig zijn om wat extra kalium in te nemen.
Kalium zit onder andere in de volgende vruchten: Banaan: Veel kalium, maar ook vitamine B6 Honingmeloen: De gele meloen, niet de watermeloen dus! Bevat tot twee keer zoveel kalium als andere vruchten Citrusvruchten: Gele grapefruit, citroen
Paars fruit: Paars fruit wordt heel weinig gegeten, terwijl dit een heel belangrijke kleur is. De kleurstoffen in deze vruchten worden anthocyanen genoemd. Ze hebben een antioxidant werking en blijken te werken tegen kanker. Ze kunnen het risico op een verhoogde bloeddruk omlaag brengen. Ze helpen tegen vergeetachtigheid en beschermen het hart. Ook zijn anthocyanen ontstekingsremmend. Ze vertragen het verouderingsproces van de hersenen. Paars fruit is dus goed voor lichaam en geest. Daarom is het jammer dat deze zo weinig worden gegeten.
Zwarte bessen: Bevatten de meeste anthocyanen. Het beste paarse fruit voor het brein! Bosbessen: Ook met een hoog gehalte anthocyanen. Aubergine en avocado: Geen fruit maar groenten, maar wel belangrijk om te vermelden.
Rode druiven: Kies voor de rode variant, niet de witte. Bevat ook redelijk wat anthocyane. Rode win bevat trouwens ook anthocyanen, hoewel in mindere mate. Kersen: Dieprode kersen genieten de voorkeur.
Pruimen: Gedroogde pruimen of pruimenjam mag ook. Frambozen en bramen: Vaak zelf in het wild plukken en zeer gezond. Bloedsinaasappel: De sinaasappel met de rode kleur binnenin, bevat ook anthocyanen.
Oranje fruit: Worteltjes goed voor de ogen? Eigenlijk is al het oranje fruit (en groenten) goed voor de ogen. In oranje fruit zit bèta-caroteen. Het is een pro-vitamine A: vanuit bèta-caroteen maakt het lichaam zelf vitamine A aan. Het zorgt voor een goede weerstand, gezond haar, gezonde huid en goede ogen. Bèta-caroteen is kankerbestrijdend en een sterkte antioxidant.
Nectarines: Bevatten naast bèta-caroteen ook luteïne en zeaxanthine, die de ogen beschermen tegen zonlicht. Houdt het netvlies gezond en beschermt tegen vroegtijdige afsterving van het netvlies.
Sinaasappels en mandarijnen: Altijd volop verkrijgbaar en heel erg gezond. Perziken: Het liefst vers, maar ook uit blik zijn ze lekker. Helaas zit er dan wel vaak een zoete siroop bij. Hier zit veel suiker aan toegevoegd.
Abrikozen: Bevatten van alle oranje fruit de meeste bèta-caroteen. Ook gedroogd zit er voldoende in de abrikozen. Een aanrader dus.
Rood fruit: Rood fruit komen we veel tegen in het dagelijks leven. In rood fruit zit de kleurstof lycopeen, wat goed is tegen prostaatkanker. Ze bevatten bovendien een grote hoeveelheid vitamine C, dat zorgt voor een jeugdige huid. Ook bevat veel rood fruit ellaginezuur, dat de huid herstelt.
Aardbeien: Een heerlijke rode vrucht. Vooral in de zomer overal te koop. In de winter zijn aardbeien wel te koop, maar dan spreken we over kas-aardbeien, Kleiner en duurder. Aardbeien uit blik of glas staan op een zoete sterke siroop. Minder gezond. Frambozen: Zeer gezond. Vooral in het voorjaar en de zomer overal te koop. Rode bessen: Rode bessen behoren tot het rood fruit, zwarte bessen to het paard fruit, Niet verwarren dus.
Groen fruit: Groen fruit is goed voor de bloedvaten. Groen fruit bevat antioxidanten als vitamine C. Het werkt soms ook bloedverdunnend. Kiwi: Bijna het hele jaar door te krijgen. Erg lekker en bloedverdunnend. Groende appel: Bevat zeer veel antioxidanten. Kies dan wel voor de diep groene appels zoals de Granny Smith. Witte druiven: Behoort tot het groen fruit. Let op met groen fruit: Groene bananen en groene sinaasappels zijn geen groen fruit, maar onrijp fruit. Kies altijd voor vers fruit dus, dat heeft de juiste kleur.